Waarom een zorgdouche?

Over de zorgdouche

Een zorgdouche is een speciaal soort douche die is ontworpen om mensen te helpen die extra zorg en ondersteuning nodig hebben bij het nemen van een douche. Dit kunnen onder meer senioren, gehandicapten of mensen met een beperkte mobiliteit zijn. Een zorgdouche kan een enorme hulp zijn voor deze groepen mensen, omdat het hen in staat stelt om op een veilige en comfortabele manier te douchen, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het risico van vallen of letsel. 

Een zorgdouche is mobiel en kan op meerdere locaties in huis geplaatst worden. Een zorgdouche is dan een voordeliger alternatief voor een traplift of complete zorgbadkamer verbouwing. Op die manier is een aangepaste woning niet meer nodig.

De kenmerken die een zorgdouche bijzonder maken

Een zorgdouche is vaak uitgerust met verschillende functies en accessoires die zijn ontworpen om de behoeften van mensen met beperkte mobiliteit te accommoderen. Zo kan een zorgdouche worden uitgerust met een zitje, zodat gebruikers kunnen zitten tijdens het douchen. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die moeite hebben met staan voor langere perioden van tijd, zoals ouderen of mensen met gewrichtsproblemen.

Andere functies die vaak te vinden zijn op zorgdouches zijn handgrepen en steunen. Deze zijn bedoeld om gebruikers extra grip en stabiliteit te bieden tijdens het douchen, waardoor ze minder snel uitglijden of vallen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die moeite hebben met het bewaren van hun evenwicht, zoals mensen met Parkinson of andere neurologische aandoeningen.

Sommige zorgdouches zijn ook uitgerust met antislipmatten of -oppervlakken, die extra grip bieden voor gebruikers en het risico op uitglijden en vallen nog verder verminderen. Deze matten en oppervlakken zijn meestal gemaakt van rubber of ander materiaal dat een goede grip biedt, zelfs als het nat is.

Een ander kenmerk van zorgdouches is dat ze groter zijn dan gewone douches, waardoor gebruikers meer ruimte hebben om te manoeuvreren. Dit kan vooral handig zijn voor mensen in een rolstoel of met rollator, die extra ruimte nodig hebben om zichzelf te verplaatsen. Daarnaast wordt bij enkele zorgdouches een speciale oprijplaat geleverd. Deze oprijplaat maakt het makkelijker de douche in te komen. 

Omdat het voor sommige mensen noodzakelijk is dat zij met behulp van een verzorger kunnen douchen zijn er ook zorgdouches met lage uitklapbare deuren of een laag douchegordijn. Deze maken het makkelijk voor een dergelijke verzorger om assistentie tijdens het douchen te verlenen omdat zij gemakkelijker bij hun patient en/of doucheattributen kunnen komen. 

Tot slot zijn er ook zorgdouches die zijn uitgerust met geavanceerde functies, zoals temperatuurregeling en thermostatische kleppen. Deze functies stellen gebruikers in staat om de temperatuur en druk van het water aan te passen aan hun individuele voorkeuren en behoeften. Dergelijke functionaliteiten voorkomen dat iemand letsel oploopt doordat er te heet water uit de douchekop kan komen en iemand met verminderde mobiliteit hieraan voor langere duur wordt blootgesteld.

Plaatsing elders in huis of moet ik verbouwen?

Iemand die een zorgdouche in huis wil kan ervoor kiezen zijn huidige badkamer te verbouwen naar een zorgbadkamer of om een (mobiele) zorgdouche op een locatie elders in huis te plaatsen. Bij een verbouwing is men dikwijls gebonden aan de huidge locatie van de badkamer, terwijl een mobiele zorgdouche met zijn eigen pomp overal in huis te plaatsen is zolang er een kraan in een nabije ruimte aanwezig is. 

Een mobiele zorgdouche biedt voordeel wanneer de huidiger badkamer op een hogere etage staat en deze minder toegankelijk is geworden. In dat geval is een traplift installeren overbodig omdat de mobiele zorgdouche op een toegankelijk plek zoals bijvoorbeeld de woonkamer te plaatsen is. Deze kostenbesparing scheelt vaak duizenden euro’s en is in het bijzonder voordelig als de periode van zorg tijdelijk is. 

Een badkamer verbouwing met vaste aankoop van een zorgdouche kan voordeel bieden wanneer de periode van zorg over jaren in plaats van maanden is en de badkamer zich op een goed te bereiken plek bevindt. Als dat laatste niet het geval is zullen eventuele kosten van een traplift in acht genomen moeten worden.

Service, installatie & demontage

Om aan uw specifieke wensen en situatie van de plaatsing in huis te voldoen is het belangrijk dat u kiest voor een bedrijf dat de juiste service biedt en flexibel op uw (zorg)situatie kan inspelen. Heldere communicatie en expertise van het installatiebedrijf zijn daarbij belangrijke eigenschappen die de installatie op de gewenste plek gemakkelijk maken. Mobiele zorgdouches maken net als andere mobiele douches gebruik van pompen en aansluitingen die soms onverwachts kunnen lekken of stoppen met werken. Daarom wilt u makkelijk en snel contact op kunnen nemen wanneer een dergelijk ongeval zich onverwachts voortdoet.

 Niet onbelangrijk is ook om na te denken over hoelang u de douche nodig gaat hebben. Wilt u niet vastzitten aan een lang contract met onnodige kosten? Dan is het ook gewenst om flexibele huurperiode af te kunnen spreken die u naar wens kunt verlengen tot uw periode van zorg voorbij is.

Kan ik beter huren of kopen?

Of het goedkoper is om een zorgdouche te huren of te kopen hangt af van verschillende factoren, zoals de duur van de huurperiode, de huurprijs en de aankoopprijs van de zorgdouche. Wat ook bepalend is in uw keuze, is of de kosten, of een deel van de kosten vergoed worden door uw gemeente of zorgverzekeraar. 

Als u de zorgdouche slechts voor een korte periode nodig heeft, kan het huren van een zorgdouche een betere optie zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u na een operatie tijdelijk extra ondersteuning nodig heeft bij het douchen. In dit geval hoeft u niet te investeren in de aankoop van een zorgdouche die u na een paar weken of maanden niet meer nodig heeft. 

Als u echter verwacht de zorgdouche langdurig te gebruiken, kan het kopen van een zorgdouche op de lange termijn goedkoper zijn. Door een zorgdouche te kopen, betaalt u de vaak hoge initiële kosten upfront, maar u hoeft dan geen maandelijkse huurkosten te betalen. Dit is pas voordelig als u de zorgdouche over een periode van jaren in plaatsen van maanden nodig heeft.

Conclusie

In conclusie biedt een zorgdouche talloze voordelen voor mensen met beperkte mobiliteit. Het kan hen helpen om onafhankelijk te blijven en veilig te douchen, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het risico van vallen of letsel. Er zijn veel verschillende soorten zorgdouches beschikbaar, dus het is belangrijk om te zoeken naar een model dat het beste past bij uw individuele behoeften en budget. De flexibiliteit en toegankelijkheid van een mobiele zorgdouche biedt voordeel over een zorgbadkamer wanneer deze zich op een hogere etage bevindt. In geval van een tijdelijk periode van zorg is het huren van een zorgdouche dikwijls goedkoper.

Bent u op zoek naar een geschikte zorgdouche en een bedrijf dat de juiste service biedt? Kijk dan eens naar de voordelen die onze zorgdouche biedt en de service van DoucheService.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Open chat
Heeft u vragen? Neem direct contact met ons op via Whatsapp.

Met vriendelijke groet,
Team Doucheservice